De 10 van... De Kunstmeisjes

terug naar Gastcollectioneurs

De Kunstmeisjes zijn kunsthistorici Mirjam Kooiman (1990), Nathalie Maciesza (1989) en Renee Schuiten-Kniepstra (1989), alle drie zijn ze werkzaam in de kunstwereld.

Over De Kunstmeisjes

Wij houden van kunst en van boeken. Dat is wat de overeenkomsten zijn met De Kunstmeisjes. Daarom hebben wij ze gevraagd naar hun top 10 meest inspirerende boeken over vrouwen in de kunst.

De Kunstmeisjes geloven dat kunst niet moeilijk hoeft te
zijn en helemaal niet elitair. Sinds 2016 schrijven ze daarom over de
kunstwereld. Met hun nieuwe boek Meer dan muze: De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst willen ze de vrouw in de kunst naar voren halen. Niet alleen als muze maar vooral ook als maker en mecenas.

Waarom De Kunstmeisjes?

‘Omdat wij in de kunstwereld werken en over kunst schrijven vanzelfsprekend. Maar ook omdat we een nieuwe betekenis aan het woord willen geven. Te lang zijn jonge mensen in de kunstwereld, met name vrouwen, bestempeld als oppervlakkige ‘gallerina’s’ of gereduceerd tot ‘prachtige hertjes’. Het is tijd om het begrip ‘Kunstmeisjes’ te reclaimen.’

Naar de website van De Kunstmeisjes

Hayden Herrera Frida, een biografie van Frida Kahlo

Deze biografie over Frida Kahlo bevat alles wat je wil weten over het werk en leven van de beroemde Mexicaanse kunstenaar. Na het lezen van dit boek hebben we Kahlo nog meer in ons hart gesloten. Wat een bijzondere vrouw en kunstenaar was het toch!

Bekijk dit boek

Eva Rovers De eeuwigheid verzameld, Helene Kröller-Müller

Ze is een van de beroemdste verzamelaars van Nederland: Helene Kröller-Müller. Ja, die van het museum op de Veluwe. In deze uitgebreide biografie lees je over haar verzamelwoede en haar grote zwak voor Vincent van Gogh.

Bekijk dit boek

Linda Nochlin Why have there been no great women artists?

Dit essay uit 1971 is iconisch in de kunstwereld. Het zet heel helder uiteen waarom vrouwen het vroeger moeilijker hadden dan mannen om door te breken als kunstenaar, en de titel ‘great artist’ of ‘genie’ te krijgen.

Bekijk dit boek

Jennifer Higgie Spiegel en palet

Jennifer Higgie neemt zelfportretten als uitgangspunt om enkele bijzondere vrouwelijke kunstenaars uit het verleden in de spotlight te zetten. En ze doet dat met veel anekdotes die je op het puntje van je stoel zetten.

Bekijk dit boek

Maria Lassnig Ways of being

Lassnig schildert vooral zichzelf, maar het zijn geen zelfportretten zoals je gewend bent. Lassnig schilderde niet zozeer wat ze zag, maar wat ze voelde. Dichter bij de ziel van een mens kom je haast niet. Dit boek ligt bij ons thuis altijd binnen handbereik....

Bekijk dit boek

Sofia Lundberg Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond

De roman is losjes op feiten gebaseerd, maar er is ook heel wat bij gefantaseerd. En dat maakt het juist zo sappig. Want die metershoge schilderijen, hè? Heeft Hilma die wel helemaal zelf geschilderd?

Bekijk dit boek

Leonora Carrington Alle verhalen

Bijzonder is dat Carrington niet alleen een getalenteerd schilder was, ze schreef ook boeken. Haar memoir ‘Beneden’ ontroerde en ontregelde ons. Deze (fictie)verhalen liggen nu op ons nachtkastje, klaar om gelezen te worden.

Bekijk dit boek

Leah Hayden Miss Guggenheim

Ze is misschien wel de beroemdste vrouwelijke kunstverzamelaar ooit: Peggy Guggenheim. . In deze roman volg je Guggenheim wanneer ze in New York haar galerie opricht, terwijl haar relatie met Max Ernst onder hoogspanning staat.

Bekijk dit boek

Mary Gabriel Ninth Street Women

Maak kennis met vijf vrouwen die aan de wieg stonden van het abstract-expressionisme, toch wel een van de stoerste kunststromingen als je het ons vraagt. Een wereldje dat door mannen werd gedomineerd.

Bekijk dit boek

Slavenka Drakulic Dora en de minotaurus

Dora Maar was een succesvol surrealist, fotograaf en schilder. Echter, ze was ook een tijdje de geliefde van Picasso en laat dat nu nét de reden zijn dat de meeste mensen haar kennen.

Bekijk dit boek